niedziela, 25 stycznia 2015

Powrót do rodzinnego ciepła...

Za oknem szarówka i znów się nic nie chce.
Powracam ciągle do czasu świątecznego...
No cóż nie piekłam wcześniej, ale może coś drgnie...

Na święta Bożego Narodzenia,
chciałam  pochwalić się Mojej Mistrzyni Cukiernictwa - Mamie...
Upiekłam, więc ciasto wg poniższego przepisu.

Orzechowiec - Miam miam - mega szybki

Składniki;

30 dag orzechów włoskich
6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru (po przemyśleniu zmieniłam bym na cukier puder, lub dodałam bym go mniej)
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

Do formy:
masło i bułka tarta  - nasmarować i obsypać bułką resztę odsypać

Orzechy zemleć lub drobno posiekać. Żółtka zmiksować z cukrem oraz skórką z cytryny i połączyć z orzechami. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodając porcjami, delikatnie połączyć z ciastem.
Do formy przygotowanej jak powyżej włożyć ciasto i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

P.S. Brak mojego własnego zdjęcia ciasto tak szybko znika, że nie mam jak  go zrobić. Mamie smakowało.Jak tylko zdobędę zdjęcie to na pewno umieszczę.

POLECAM PYCHA - takim ciastem można przekonać np. dziecko do jedzenia orzechów włoskich.





3 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. hm, to już wiem co upiekę w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastko - Mistrzostwo świata rozpływa się w ustach. :) niezapomniany smak

    OdpowiedzUsuń