sobota, 28 marca 2015

Śniadanie nie/mistrza....

Witam wszystkich bardzo serdecznie....

Dziś za oknem szarówka, ale 3 gołębie na naszym ślicznym balkonie urządziły sobie koncert....
Ach ta wiosna...

W celu poprawienia sobie humor i rozpoczęcia samotnej soboty w dobry sposób przygotowałam następujące śniadanie:

3 jajka na miękko:
najważniejsze, żeby jajka były wiejskie i z wolnego chowu smakują wtedy niesamowicie...
jak gotuje osoloną wodę, gdy wrze wkładam jajka i czekam 5 min... wtedy mam idealną konsystencję...

4 kanapki:
chleb czarny pyszny (chleb  królewski), masło, kiełbasa wiejska drobiowa i krucha, do tego musztarda, majonez, koncentrat,  i najważniejsze kiełki domowej roboty, czyli rzeżucha.



Znalezione obrazy dla zapytania rzeżucha

Co warto wiedzieć o kiełkach rzeżuchy:

Kiełki rzeżuchy mają wyrazisty, nieco pikantny smak. Są bogatym źródłem witamin K, C, B oraz A, pobudzają apetyt, dostarczają organizmowi żelaza, wapnia, fosforu, jodu i cynku. Pozytywnie wpływają na kondycję włosów i paznokci.
Źródło: http://inspirowaninatura.pl/jak-dbac-o-rzezuche/

Co warto wiedzieć o jajku:

"Sprzyja odchudzaniu i pomaga zachować zdrową sylwetkę. Jedno jajko o masie około 60 g  to tylko 81 kcal. Wzbogacenie diety w białko jajka, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas."
Źródło: http://www.farmio.com/7-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka



1 komentarz:

  1. zjadłabym jajo na miękko :( Ale mi nie wolno :( eh :(

    OdpowiedzUsuń