Wszystkiego co najlepszego w Nowym Roku,
Tego żeby Ten był dużo lepszy niż Poprzedni,
a marzenia się spełniły.
Piękne Święta Bożego Narodzenia
w rodzinnym gronie... dają spokój i wiarę, że wszystko poukłada się po naszej myśli...
No cóż przed Świętami było dużo pracy....
Poniżej prezentuję przepis na uszka do Wigilijnego barszczu i nie tylko...
Wspólna praca gwarantuje sukces...
Ciasto wykonanie (mąż):
Składniki ciasta:
2 szklanki mąki - koniecznie typ 500, my wzięliśmy mąkę Lubelli wspierając Lublin (lokalni patrioci);
0,5 szklanki ciepłej wody;
2 łyżki oleju;
szczypta soli.
Składniki do farszu:
cebula;
dobrej jakości kapusty kiszonej;
grzyby suszone (wcześniej zostawione na noc na namoczenie) - własne - prawdziwki i podgrzybki;
curry;
chilli;
sól;
pieprz;
pierz ziołowy.
Na początku przygotowujemy farsz. Na patelni przysmażamy cebulę (na oleju wigilijnym) ze wszystkimi wyżej wymienionymi przyprawami (dodajcie tyle ile lubicie, ja oczywiście dałam dużo chilii).Następnie przysmażamy kapustę podlewając ją wodą z namoczonych grzybów. Później czas na siekanie grzybów i przysmażenie ich z dodatkiem ww. przypraw (w zależności od gustu).
Po przesmażeniu wszystkich składników mieszamy wszystko dokładnie, jak wystygnie. Następnie mielimy farsz (maszynka do mięsa będzie bardzo pomocna).
Ciasto zagniatamy, aż stanie się elastyczne i łatwo odchodzące od ręki. Następnie rozwałkowujemy. Reszta jak poniżej.
Wycinamy paski takiej szerokości, aby można było przykryć farsz.
Dogniatamy farsz dookoła.
Wycinamy półksiężyce kieliszkiem.
Uszka gotujemy 3-5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju.
SMACZNEGO!!!!!!
masz rację tylko wspólna praca daje efekty:)
OdpowiedzUsuń