sobota, 28 marca 2015

Śniadanie nie/mistrza....

Witam wszystkich bardzo serdecznie....

Dziś za oknem szarówka, ale 3 gołębie na naszym ślicznym balkonie urządziły sobie koncert....
Ach ta wiosna...

W celu poprawienia sobie humor i rozpoczęcia samotnej soboty w dobry sposób przygotowałam następujące śniadanie:

3 jajka na miękko:
najważniejsze, żeby jajka były wiejskie i z wolnego chowu smakują wtedy niesamowicie...
jak gotuje osoloną wodę, gdy wrze wkładam jajka i czekam 5 min... wtedy mam idealną konsystencję...

4 kanapki:
chleb czarny pyszny (chleb  królewski), masło, kiełbasa wiejska drobiowa i krucha, do tego musztarda, majonez, koncentrat,  i najważniejsze kiełki domowej roboty, czyli rzeżucha.



Znalezione obrazy dla zapytania rzeżucha

Co warto wiedzieć o kiełkach rzeżuchy:

Kiełki rzeżuchy mają wyrazisty, nieco pikantny smak. Są bogatym źródłem witamin K, C, B oraz A, pobudzają apetyt, dostarczają organizmowi żelaza, wapnia, fosforu, jodu i cynku. Pozytywnie wpływają na kondycję włosów i paznokci.
Źródło: http://inspirowaninatura.pl/jak-dbac-o-rzezuche/

Co warto wiedzieć o jajku:

"Sprzyja odchudzaniu i pomaga zachować zdrową sylwetkę. Jedno jajko o masie około 60 g  to tylko 81 kcal. Wzbogacenie diety w białko jajka, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas."
Źródło: http://www.farmio.com/7-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka



sobota, 7 marca 2015

Paprykowy raj....

Witam serdecznie,

dawno nie zostało nic umieszczane...chyba zbyt długo się zastanawiam co...
Doszłam do wniosku, że najlepiej to robić na bieżąco... jak sami jednak wiecie...nie zawsze jest to możliwe.


Zupa paprykowa, na pogodę, której nikt nie rozumie....nawet marzec jej nie tłumaczy.

Do przygotowania potrzebne jest:
1 kg papryki czerwonej
7 cebul
wywar z warzyw (ja miałam wywar z brokuła, aż żal wylewać takie rzeczy)
3 ząbki czosnku

Potrzebne przyprawy:
tymianek
papryka w proszku słodka
papryka w proszku ostra
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:
Papryki dzielimy na pół, wycinam gniazda ziaren i oczyszczamy. Na przygotowaną blachę (wystarczy wyłożyć blachę piernika papierem do pieczenia) wykładamy oczyszczoną paprykę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy aż papryka z wierzchu będzie przypalona. Po upieczeniu obieramy paprykę ze skórki (dobrze, że mam męża, bo nie lubię tego robić). Obraną paprykę wrzucamy do garnka z  wywarem. Następnie rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy wszystkie ww. przyprawy i smażymy na złoty kolor. Tak samo na sam koniec postępujemy z czosnkiem. Po usmażeniu cebuli i czosnku na patelni gotujemy wodę (2x) i dolewamy ją do garnka ze wszystkimi składnikami. Po dodaniu wszystkich składników gotujemy i jednocześnie blendujemy aż do uzyskania jednolitego musu.
Na koniec poprawiamy solą i pieprzem do smaku.

SMACZNEGO!!!!!!


Jak dla mnie zupa mega. Podana z płatkami migdałowymi.
 
Zdjęcie ze strony: niam.pl
Zdjęcie ze strony: leclerc.com.pl
Zdjęcie ze strony: kolumber.pl/